Suma alocata pe elevi

Guvernul creşte suma alocată de la Stat pentru preşcolari şi elevi de la 3043 de lei la 3740 de lei.Costul standard per elev/preşcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2017, creşte de la 3.043 de lei/an la 3.740 de lei, potrivit a două hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului.  

    Pe baza costului standard per elev/preşcolar se alocă:

  •   Finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi a contribuţiilor aferente acestora pentru unităţile de învăţământ. Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocaţii pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi cheltuielile salariale în natură.

    • Finanţarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi a celor pentru bunuri şi servicii. Cheltuielile cu pregătirea profesională includ şi cheltuielile legate de formarea continuă şi evaluarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat. Concret, costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2017 este stabilit la 330 lei/an.   

      În anul 2016, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 3.043 lei/an. 

       Costul standard per elev/preșcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor și cheltuielile prevăzute la articolul bugetar "bunuri și servicii" este identic cu cel din învățământul preuniversitar de stat.

      Bursa socială elevi 2018: criterii de acordare

      Bursa socială 2018 se acordă elevilor, la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali.
      Bursa de ajutor social 2018 se acordă la începutul anului şcolar şi este revizuită semestrial, în funcţie de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei. Pot păstra bursa elevii promovaţi şi cu nota 10 la purtare.
      Bursa socială 2018 se acordă următoarelor categorii de elevi înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat:
      - elevi proveniţi din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiţii:
      1. nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie, respectiv 1900 de lei.
      2. nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.

Comentarii

Postări populare